Fidan Alırken

Ceviz bahçesi kurmak demek, yüzyıllar boyunca size getiri sağlayacak bir yatırım demektir.
Bu yüzden bahçenizin yerine uygun fidan cinsini seçmeniz çok önemlidir. Fidan alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını bu sayfamızda bulacaksınız.

Hangi Ceviz Fidanını Dikmeliyim?

En iyi ceviz fidanı cinsi nedir ve hangi cinsi seçmeliyim soruları bize müşterilerimiz tarafından çok gelir. Fidan cinsi seçerken 3 önemli unsur vardır:

  • Seçeceğiniz cins bahçenizin bulunduğu yere ve iklim özelliklerine uygun olmalıdır.
  • Verimli bir cins olmalıdır ki daha çok mahsul alasınız.
  • Meyvesinin ticari değeri yüksek olmalıdır ki aldığınız mahsulleri daha yüksek fiyatlara satarak gelir elde edebilesiniz.

Bölgenize uygunluk: Yörenin iklimine uygun olan ceviz fidanı çeşidi seçilmelidir. İlkbahar geç, sonbahar erken donlarından zarar görmeyecek çeşitler tercih edilmelidir. Özellikle soğuklama ihtiyacı yüksek ceviz fidanı çeşitlerinin sıcak bölgelere dikilmesi gerekir. Bölgenize en uygun cinsi kolayca bulmak için aşağıdaki Çeşit Bulucu programımızı kullanabilirsiniz.

Verimlilik: Fidan cinsine göre verimlilik büyük ölçüde değişmektedir. Bunun üzerine yapılan araştırmalarda özellikle Chandler gibi yabancı ceviz fidanlarının çok daha verimli olduğu görülmüştür.
Ceviz bahçesine dikilecek çeşitler birbirini dölleyecek şekilde seçilmeli ve en az 2 çeşitle (daha fazla tercih sebebi) kurulmalıdır. Ceviz fidanı çeşitlerin meyveye yatma zamanları birbirine yakın olmalıdır. Fidan cinslerinin verimlilik düzeylerini ve tozlayıcılarını sitemizdeki fidan çeşitleri sayfasından görebilirsiniz.

Meyve kalitesi: Bazı cinslerin meyveleri piyasada diğer cinslere göre daha çok para etmektedir. Özellikle kabuğunun ince olup kolay kırılması, cevizin iç renginin açık renkli (sarı) olması tercih edilir. Ayrıca cevizin iç ağırlığının yüksek olması da önemli bir unsurdur. Bu bilgilerin hepsini ürün çeşitlerini sayfamızda karşılaştırabilirsiniz.

Aşılı ve Aşısız Fidan Arasındaki Farklar

Biz Emir Fidancılık olarak yalnızca aşılı ceviz fidanları satıyoruz ve sizin seçeceğiniz fidanın da MUTLAKA aşılı olmasını öneriyoruz.

Fidanın aşılı olması meyve verimi ve kalitesi açısından çok önemlidir. Eğer ceviz fidanı aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez.

Aşılı fidan tercih ettiğinizde ise 1 sene gibi kısa bir sürede bile ağaç meyve verimine başlayabilir. Ayrıca verdiği meyveler de lezzetli, kaliteli meyveler olur.

Tüplü Fidan mı Açık Köklü Fidan mı?

Öncelikle Tüplü fidan ne demek sorusunun cevabını verelim: Fidanların aşı yerleri toprak üzerinde kalacak şekilde içinde toprak bulunan tüplere dikilmiş halidir. Yılın 12 ayı bahçenize dikmeye uygundur. Kış aylarında dikilebileceği gibi sıcak yaz günlerinde bile dikime uygundur. Kökleri gelişmiş ve meyve verimine hazırdır.

Açık köklü fidan ise kökleri topraksız olarak gönderilen fidanlardır. Çıplak fidan fidan dikimi genellikle Kasım-Aralık ayları ile Mart ayı içinde yapılır. Hem boy olarak tüplü fidandan daha boyludur ve ortalama 0,80 ile 1,50 metre arasında boyu olduğu için bakımı da iyi olursa tüplü fidandan daha hızlı gelişim gösterdiği saptanmıştır.

Sonraki Adım: 2) Bahçe Kurulumu

Geri dön