Fidanlarınızı aldıktan sonra bahçenizi nasıl kuracağınıza dair bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz. Bahçenin sürülmesinden fidan dikimi detaylarına kadar:
Fidanlarınızı dikeceğiniz bahçenin doğru bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir. Herşeyden önce bahçedeki toprağın iyi bir şekilde ıslah edilmesi gerekmektedir ve bunun için öncesinde toprak analizi yapılması oldukça faydalı olur. Bahçe kurulacak yerde çeşitli nedenlerle oluşmuş belirli bir toprak derinliğindeki sert tabaka ortadan kaldırılmalıdır. Alandaki sıkışmış/sert toprak parçalanmalı, istenmeyen otlar sökülmeli ve eğer gerekiyorsa toprağın dranajı (toprağın geçirgeniliği) iyileştirilmelidir.
Dikimden bir mevsim önce toprak işlenir. Dikim sonbaharda yapılacaksa,ilk baharda ; ilk baharda yapılacaksa sonbaharda ilk toprak işlemesi yapılarak tapan ve tırmık çekilir. Ardından toprağa gübreleme yapılmalıdır.
Dikim için bahçe hazırlanırken ağaçlar arasında bırakılacak boşluklar hesaplanarak uygun çukurlar kazılmalıdır. Fidanlar geliştikçe gövde ve dallarının büyümesi için yeterli alan kalacak şekilde boşluk bırakılmalıdır. Emir fidancılık olarak bizim önerimiz yerli fidanlar için 10 x 10, yabancı fidanlar için ise 7 x 7 metre boşluk bırakılmasıdır. Örnek olarak aşağıdaki şemaya göz atabilirsiniz.
Fidanların dikimine dinlenme döneminde başlanır ve gözler uyanıncaya kadar devam eder. Dikilecek fidanlar için çukur kazılacak yerler işaretlendikten sonra kazıma başlanır. Her bir çukur ideal olarak 90cm derinlikte ve 60 - 70 cm genişliğinde olacak şekilde kazılır. Fidanı oturtmadan önce, çukurun dip kısmına toprakla küçük bir tepecik oluşturunuz. Daha sonra fidanı, aşı noktası toprak seviyesinin en az 5-10 cm üzerinde kalacak şekilde bu tepeciğin üzerine oturtunuz. Kökleri bu tepeciğin üzerine yayınız.
Daha sonra fidanın aşı noktaları toprağın en az 5-10 cm üstünde kalacak şekilde toprak ilave ederek kökleri kapatınız. Ayağınızla kökler zarar görmeyecek şekilde hafifçe bastırarak toprağı sıkıştırınız. Dikim tamamlandığında, fidanınızın bütün kökleri ıslanacak şekilde sulama yapınız. Bu sulama, köklerin arasındaki hava boşluklarının çıkmasını ve toprağın iyice oturmasını sağlar. Dikimden sonra birkaç gün fidanın hala dik durduğunu ve toprakta çökte oluşmadığını kontrol ediniz ve gerekli gördüğünüz takdirde toprak ilave ediniz.
Sonra toprak ilave ederek kökleri kapatınız ve zaman zaman ayağınızla kökler zarar görmeyecek şekilde hafifçe bastırarak toprağı sıkıştırınız.
Detaylı bilgi için bize danışın yardımcı olalım.
İletişim için tıklayınSonraki Adım: 3) Ağaçların bakımı
Sorularınız için bizi arayın
Geri dön